Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Mekkfásítás

2018.október 10.-i Képviselő-testületi ülésen merült fel a javaslat, hogy „A Fő utca környezeti állapotának javítása érdekében az Önkormányzat indítson faültetési programot.” Előzménye a korábbi „érdektelenségbe fulladt” homlokzat felújítási program volt.

Ez egy nagyon jó hír. Végre nem csak fakivágásokkal, hanem fásításokkal is foglalkozik az Önkormányzat. De mint már megszokhattuk, az ördög a részletekben rejlik.

A fásítás JÓ, NAGYON JÓ.

Akkor mi a probléma?

Egy fa ültetésekor feltételezzük, hogy az évtizedekig ott is marad. Ezért jó lenne ismerni, hogy az adott területen milyen hosszú távú koncepciója van az önkormányzatnak. Hiszen egy fát elég nehéz arrébb rakni, ha valaminek aggat.

Milyennek tervezzük a vízelvezetés, az út, járda elhelyezkedését, szélességét? Lesz esetleg kerékpár sáv kialakítva vagy a légvezetékek kiváltása földvezetékekre? Nem most, hanem az elkövetkezendő évtizedekben.

De hol vannak ezek a tervek? Vagy Mekk Elek stílusa követendő? Hiszen Mekk Elek is készített tetőt, falakat, de az egész valahogy soha nem állt össze.

Bár az igazat megvallva, a mostani önkormányzatot saját tervei sem zavarják nagyon. Valahogy soha nem lelik a papírokat, mikor valami új beruházás kerül elő. Talán a fiókok vannak rossz helyre téve. Esetleg a Feng Shui segíthetne jó helyre rakni azokat a terveket tartalmazó fiókokat.

De el kell ismernem, hogy „Vak tyúk is talál szemet” alapon, akár még jó helyre is kerülhetnek azok a fák.

Itt jön a másik probléma.
Önök szerint mennyibe kerülhet egy fa ültetése?

Vagy inkább hadd kérdezzem úgy, hogy Ön mennyi pénzt szánna arra, hogy háza elé, vagy a kertjébe egy fa kerüljön.

 

Nekünk, pomáziaknak 103 ezer forintba került átlagosan egy fa. Ebből maga a fa ára átlagosan 31.262 forint volt.
Ezen felül 72 ezer forint volt egy fa telepítési költsége. Jó drága trágya kerülhetett oda!
Fizettünk még a 18 darab favédő rácsra 540 ezer forintot. Ha ezt is beleszámítom, akkor egy fa átlagos költsége 114 ezer forintba került. Nem tudom, hogy az olvasók hogy vannak vele, de véleményem szerint ez a fásítás egy kissé drágára sikeredett.


Bejegyzés dátuma:

Kategóriák:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük