Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Mely ingatlanok vannak az önkormányzat tulajdonában?

A legutóbbi testületi ülésen érdeklődtem erről. Egyrészt magam is kíváncsi vagyok erre, de már más is kérdezte, hogy az önkormányzaté-e egyik vagy másik ingatlan.

Azt a választ kaptam, hogy a vagyonkatasztert nem kötelező közzétenni – és nincs is fenn a város honlapján.
Viszont ha felmegyek a városfejlesztési csoporthoz és rákérdezek egy bizonyos ingatlanra, megmondják, hogy Pomázé-e vagy sem.

Ennél egyszerűbb lenne, ha szolgáltató önkormányzatként olyan információk is megtalálhatóak volnának a város honlapján, amit nem feltétlenül kötelező közzétenni.
Van néhány olyan önkormányzat az országban – például Pázmánd, Zugló -, amelyik a minél nagyobb átláthatóságra törekszik.

A vagyonkataszternél maradva, Zugló önkormányzatának honlapján található például egy olyan link – zuglói vagyonkataszter -, amelyre kattintva elég beírnom az ingatlan címét, és megtudhatom, hogy az önkormányzaté-e vagy sem.
Érdemes kipróbálni. Mindenkinek jó megoldás – és milyen egyszerű!
Szívesen látnék ilyent Pomáz honlapján, még ha nem kötelező is.


Bejegyzés dátuma:

Kategóriák:

,

Hozzászólások

5 hozzászólás a(z) “Mely ingatlanok vannak az önkormányzat tulajdonában?” bejegyzéshez

 1. Vértes avatar
  Vértes

  Számomra egyáltalán az a meglepő, hogy megmondják. 1998-2002 között kb. 14 határozattal köteleztük az akkori jegyzőt a vagyonkataszter összeállítására,
  mégsem tette meg (megtehette!).

  1. Hardi Péter avatar
   Hardi Péter

   A törvény a jegyzőt kötelezi a vagyonkataszter összeállítására és naprakészen tartására – viszont (sajnos) nem kötelező közzétenni.

  2. Babos Gábor avatar
   Babos Gábor

   A vagyonkataszter létrehozása és karbantartása ’92 óta kötelező, egy nagyon részletes kormányrendelet szabályozza: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99200147.KOR

   Lehet, hogy a vagyonkatasztert alapból nem kötelező közzétenni, ugyanakkor a közérdekű adat legszebb példája, tehát bárki megigényelheti és közzé is teheti. Lásd: Alaptörvény VI. cikk (2) bekezdés és 39. cikk (2) bekezdés.
   http://net.jogtar.hu/alaptorveny

   A közadatigénylésről pedig az információs törvény III. fejezete mesél: http://net.jogtar.hu/info-tv
   Jómagam már többször is igényeltem közadatot az önkormányzattól, és általában teljesítették (bár nem árt hozzá némi kitartás)…

 2. Hardi Péter avatar
  Hardi Péter

  Gábor, köszönöm a javaslatot, amellyel élni fogok, vagyis közérdekű adatként kikérem az önkormányzattól a vagyonkatasztert, majd közzéteszem. Megismerésének a lehetősége szerintem teljesen természetes, hiszen közvagyonról van szó.

  1. Babos Gábor avatar
   Babos Gábor

   Szia Péter, örülök, ha adhattam egy kis inspirációt.
   A közadatigényléssel kapcsolatban érdemes alaposan megnézni a http://kimittud.atlatszo.hu oldalt, többek között a súgóját, ahol részletekbe menően fejtegetik az egész eljárást, a lehetséges jogorvoslatokat stb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük