Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Milyen Pomáz közbiztonsága?

2. Teljes beszámolóA rendőrség és a polgárőrség is a június 14-i testületi ülésen tartotta szokásos évi beszámolóját.

Kovács László rendőrezredes, a szentendrei kapitányság parancsnoka egyértelmű javulást érez az elmúlt év közbiztonságával kapcsolatban, ami nem utolsó sorban azon „nagyágyúk” – értsd bűnözők – hűvösre tételének is köszönhető, akik egyébként ugyancsak meg tudják keseríteni a pomáziak életét.

Magam azt érzékelem – mondtam el hozzászólásomban -, hogy a pomáziakban vegyes a kép a közbiztonságról.
Két eset, amit a legutóbbi időben hallottam:
idős asszony gyanús alakot látott az utcájában, be is akart kéredzkedni hozzá. Szólt a rendőrségnek, a járőrkocsi példás gyorsasággal megjelent.
A másik eset már kevéssé kedvező: a Beniczky utcában az udvarról történő kerékpárlopást be sem jelentette a tulajdonos, mert nem bízott a tolvaj kézre kerítésében.
Ezt támasztja alá egyébként a kapitány beszámolója is, amely szerint „a tulajdon elleni szabálysértések felderítési mutatója 33.33 % volt.” 2015-ben.
Magyarul három lopásból egyet felderítettek, kettőt nem.

Amiben viszont szinte teljes az egyetértést érzékelek a pomáziak között, az az, hogy a drogfronton nincs javulás. Csak egy példa szintén egy közelmúltbeli beszélgetésből: Pomáz szegényebb részén lakó, tisztességes, jogkövető polgár mondja el, hogy hol folyik kábítószer-kereskedelem, hiszen tudja, látja, kik vesznek részt benne, mutatta a házakat is. Kérdeztem, bejelentette-e a rendőrségnek. Igen, de már nem látja értelmét, mert, ha az egyiket bevitték is, addig a család vette át a szerepet a terjesztésben, majd néhány nap múlva kijött a díler, és folytatta tovább az áldatlan tevékenységét.

Mindettől függetlenül a kapitány továbbra is kéri, hogy ha valaki ilyen esetről tud, jelentse, mert a tanúvallomások sokat segítenek a felderítésben.

A polgárőrség munkájáról Verebes Istvánné számolt be. Az elmúlt évben több mint ötezer órát voltak szolgálatban a pomázi polgárőrök anélkül, hogy ezért bármiféle ellenszolgáltatást kapnának – a mi biztonságunk érdekében. Köszönet érte.

Tervezi a polgárőrség a Szomszédok Egymásért Mozgalom megismertetését is, ami ugyancsak hasznosnak bizonyulhat, hiszen a Nyugaton már bevált módszer szerint az egymás mellett élők tudnak a legtöbbet tenni egymás biztonságáért.

Az előzetesen kiküldött napirendben ugyan nem szerepelt, de beszámolót tartott Sarkadi Attila közbiztonsági tanácsnok is. Ez általánosságokon túl konkrétumokat nem tartalmazott.

És beszámolt végül a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum munkájáról, terveiről Óváryné Herpai Dóra koordinátor.
Említette a kisfilmek készítésére hívó pályázat eredményét – 13 ezren látták az alkotásokat,
– az ismertető füzetecskét, ami sajnos sokakhoz nem jutott el,
– a pedagógusok számára nyújtandó szakmai segítséget
– a készülő felmérést a pomázi drogstratégiáról, felmérést a szerhasználat szokásairól.


Bejegyzés dátuma:

Kategóriák:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük