Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Mit tehetünk a zöldhulladékkal?

Úgy látszik, meghallgatták az istenek a Közösen a Városunkért Egyesület és a tiszta levegőre éhes pomáziak kiáltását! A kerti hulladék égetése, a légszennyezési általunk oly’ régóta hangoztatott problémája megoldásra sarkallta önkormányzatunkat. A zárt ajtójuk mögött zajló megbeszélések kiszivárogtatása szerint a VSZ RT.-t felváltó új hulladékkezelő a zöldhulladék elszállítását is megoldja. Az ez irányú előterjesztés hétfőn kerül fel a város honlapjára.

A dolog tehát megoldódni látszik, viszont a témával kapcsolatos ötleteket, tapasztalatokat érdemes gyűjteni, képviselőkhöz eljuttatni továbbra is. Mert inkább ismétlésekbe bocsátkozzon az ember, minthogy kimaradjon valami megoldható javaslat.

Addig is összefoglalva a tapasztalataimat:

A jelenlegi hulladéktörvény nem teszi lehetővé a szerves hulladék szállítását, gyűjtését, csak telephely létesítése után. A többmilliós beruházás már önkormányzat méretű feladat. A komposztkészítés szintén szabályozott ilyen méretekben, bár a végeredmény (a komposzt) kiszórható lenne mezőgazdasági területre, erdőbe, közterekre…

A zöldhulladék, vagy barna hulladék (gallyak, metszékek) kisebb mennyiségben ajánlatos komposztálni a többi, háztartásban keletkező, nyers növényi hulladékkal együtt. A komposztálás nem bonyolult folyamat, a természet elvégzi a 98%-át. (Két százalék, az esetleges aprítás és a komposzt halomhoz juttatás a kerten belül.) Lehetőség van továbbá a „nagykupac” zöldet, lehullott faleveleket a VSZ Rt-nél vásárolt zsákokban kirakni a szemét mellé. Ugyanígy a kisebb gallyak, fadarabok, aprított ágak is kihelyezhetők, mennyiségi korlát nélkül, ugyanezen zsákokban. Vagy elvihető szentendrei hulladékudvarba, (3500,-ft/köbm). Ezt ajánlanám azoknak, akik nem akarnak komposztálni.

Nagyobb mennyiség esetén érdemes a faanyagot lezúzatni, mulcsot csinálni belőle, azt visszaszórni a fák alá, a többit az idő megoldja. Az ágdarálás 9000,- ft/ óra, 12-15 köbméter óránkénti kapacitással. Vagy a mulcsot zsákba tenni… lásd az előbbieket!

Nagyobb mennyiség esetén további megoldás a konténer rendelés, 8-10000,-ft-tól.

Kertészként a szerves anyag égetését, szemétbe dobását ellenzem.

A probléma az, hogy a zöld (barna) hulladék keletkezése nem mindig tervszerű, ezért javasolnék egy „zöld” telefonszámot későbbiekben, ahol igényelhetők a rendszeres gyűjtéseken kívüli elszállítások.

Megoldás lehetne, ha a kiskerti és közösségi (csak lakóközösségek!)-komposztálás és a telepi komposztálás között volna még egy lépcsőfok, Pl. ami megengedné a tervszerű mulcsgyártást, vagy kertészeti vállalkozások csak növényi apríték kezelését, meghatározott minőségi és volumenkorláttal.

Ehhez viszont legalábbis a hulladéktörvény kiegészítése szükséges.

Szívesen venném bárki tapasztalatát, ötletét a témával kapcsolatban, és talán hétfőnként is fellélegezhetünk!

A Pomázi Cseresznyén közzétett komposztálási kérdőívet eddig 50 látogató töltötte ki!

Ön kitöltötte?


Bejegyzés dátuma:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük