Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Partnerségi egyeztetés

Pomáz város weboldalán jelent meg néhány nappal ezelőtt az a „partnerségi felhívás”, amely a behivatkozott jogszabályok alapján lehetőséget ad – lehetőséget kell adnia – a pomázi polgároknak, civil szervezeteknek, vallási közösségeknek, mérnök-szakmai szervezeteknek, gazdasági társaságoknak az új településrendezési szabályzatok vitájában való részvételre írásos hozzászólás formájában 2018. január 12-ig. Ennek pontos leírását itt olvashatjuk:

Partnerségi egyeztetés

Tudom, hogy sokan csak legyintenek erre, mondván az elmúlt években számtalanszor próbáltunk már elmondani a véleményünket eredménytelenül. Igen, legtöbbször semmilyen választ nem kaptunk, sem köszönetet, sem a törvényben előírt módon, indoklással alátámasztott elutasítást.

De nem is az önkormányzat, hanem magunk miatt kellene komolyan venni ezt a lehetőséget arra, hogy megismerjük egymás véleményét, feltérképezhetjük, hogy ki mit gondol a helyi építési előírásokról és azok betartásáról, betartatásáról, az örökségvédelemről, arról, hogy mit jelent zöld településnek lenni, mi hiányzik nekünk, a város lakosságának, ami miatt rendszeresen ugyanazok a bosszúságok rontják el mindennapjainkat, mérgezik a levegőnket.

Elérhetőek azok a frissen összeállított háttértanulmányok, hatásvizsgálatok, amelyek alapján a dokumentumok elkészültek. A megfelelő jogosítványokkal és szakmai kompetenciával rendelkező szakemberek készítették el ezeket, azonban sajnálatos módon legtöbbjük nem rendelkezik helyismerettel, ezért a megbízó által rendelkezésükre bocsátott, néha túlhaladott adatok, korábbi tanulmányok, az elérhető szakirodalom alapján dolgoztak*. Minthogy ugyanakkor adták le ezeket, mint a PESTTERV Kft. által elkészített Településszerkezeti Terv (TSZT) és Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) véleményezésre bocsátott tervezeteit, szinte biztos, hogy az utóbbiak összeállításánál nem használták fel őket. Hiányzik még a Településképi Arculati Kézikönyv (TAK), amelyre épülve lehet majd Településképi rendeletet és új HÉSZ-t megalkotni. A TAK bemutatását, lakossági véleményezését az önkormányzatnak még az év végéig meg kell szerveznie.

Most tehát sok olyan szakanyag áll rendelkezésünkre, amelyeket saját érdekünkben meg kellene ismernünk. A nagy terjedelem és a számos szakterület (építészet, környezetvédelem, vízrendezés, forgalomszervezés, ipartelepítés, örökségvédelem, stb.) miatt csak közösen tudhatjuk feldolgozni a dokumentumokat.

Arra kérünk tehát mindenkit, hogy vegyen részt a város elkövetkező 5-10 évét meghatározó dokumentumok alakításában. Legalább a saját szakterületén, vagy az őt érintő kérdésekben fogalmazza meg észrevételeit, elvárásait, akár közvetlenül az önkormányzatnak elküldve, akár ezen a fórumon 2018 január 8-ig.  Mi, a Közösen a Városunkért Egyesület szeretnénk szakmai párbeszéd eredményeként kialakítani álláspontunkat és azt nyilvánosságra hozni, remélve, hogy  lesz olyan önkormányzatunk amelyik örömmel veszi és munkájában felhasználja a lakosság és a helyi szakemberek közreműködését.


Bejegyzés dátuma:

Kategóriák:

,

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük