Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Pomázi sakkbajnokság

A Pomázi ICO SE Szilárdfy Gyula emlékére sakkbajnokságot hirdet profi és amatőr sakkozók részére.

Szilárdfy Gyula méltatása a Pomázi Cseresznyén Ozorai Magdi tollából már korábban megjelent írása alapján itt olvasható.

 

 


Sírfelirat: (1933-2006)


MINT KICSINY SZERETTEM
MAGAS FENYŐFÁKAT
LILA BÉLYEGEKET
ÓLOM KATONÁKAT
NYUGATVERŐ BÜSZKE
GYŐZTES ATTILÁKAT

Megemlékezés Szilárdfy Gyuláról
 A megemlékezést a Pomáz Barátai Társaság megemlékezéseiből, kölcsönöztem.  Ozorai Magdi tollából válogattam össze a részleteket, aki a Szilárdfy Család szomszédja volt évekig s később is jó viszonyban voltak.
Szilárdfy Gyula (1933 -2006) Pomázon született s életét a Dózsa György utcai házukban élte le.  Édesapja Szilárdfy Ernő gyógypedagógus, édesanyja Szalai Margit iparművész.  Ketten voltak testvérek Gyula és a négy évvel fiatalabb Zoltán.   Édesapjuk még kicsi gyerek korukban elhagyta a családot, így Margit néni egyedül nevelte a két fiút, Gyulát és Zoltánt. Rendkívül nehéz körülmények között, rendszeres jövedelem nélkül éltek. Margit néni iparművészeti és grafikai munkáira csak a gazdasági fellendülés és némi szerencse teremtett keresletet. A kiállításai kiváló intézményekben (például Iparművészeti Múzeum) voltak, de a nélkülözésekből alig tudtak kitörni, egyebek között karácsonyfa díszeket árultak a gyerekek, hogy éhen ne haljanak.  A gyerekek életét, s fejlődésüket a háború és az azt követő nehéz idők nagyban befolyásolták. Gyula matematika és fizika szakos tanári képesítéssel magántanár lett. Zoltán a hit felé fordult, aki áldozópap és művészettörténész lett. Pomáz város díszpolgára címet kapott Golub Athanász polgármestersége idején.
Gyula ugyan matematika fizika szakos tanár volt, de lenyűgöző lexikális ismereteinek köszönhetően nem volt olyan tananyag, amelyben ne tudott volna segíteni. Elképesztő memóriája volt. Évtizedekkel egyetlen személyes találkozás után is mindent el tudott mondani arról a személyről, akivel találkozott. Különc öltözködése édesanyja halála után, szinte mániákus, mások számára furcsává, megközelíthetetlenné tették.
Apró gyerek kora óta érdekelte a sakk világa, játéka. Szenvedélye volt a sakk.  A KSH-nak volt a mesterjelőlt játékosa. Bekerült az ország legjobb 100 sakkozója közé is Pomázon is részese volt nagyon sok sakkal foglalkozó eseménynek. 1997-ben Hoschek Laci bácsival közösen támasztották fel újra a Pomázi sakkéletet, mely mintegy 10 éven át működött Tóth György irányításával.
A Gyulához járó nem kis számú közösség tagjai máig kapcsolatban vannak egymással. A tanórái végtelen beszélgetésekbe torkolltak, mindenről és mindenkiről, de az órák fizetésekor csak a ténylegesen tanulással töltött időt számolta fel. Ő szegény ember volt és az is maradt egész életében. Gyulánál jobban a régi Pomázt és az itt történteket jobban nála senki nem ismerte. Évtizedeken át vezetett naplója értékes helytörténeti dokumentum lehet.
2018 június 1 – 3 között megrendezésre kerülő Fide Sakkverseny Szilárdfy Gyula nevét viselve méltó megemlékezés lehet a számára. 

Ozorai Magdi írását felhasználva készítette: Selley László

Pomáz, 2018 május.


A versenykiírás pedig itt található

 


Bejegyzés dátuma:

Kategóriák:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük