Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Propaganda helyett a valóság – 11. rész – A szlovák ház kijátszásának esete

A város főutcáján álló szlovák ház

A Kossuth utca 48-ban, ahol a város egyetlen műemlék lakóháza is áll, az egykori szerb portához tartozó gazdasági épületet hívják így korábbi funkciója után. Amíg volt szlovák kisebbségi önkormányzat Pomázon, a várostól ezt kapták használatra, majd hosszú ideig üresen állt, jogtalan lakáshasználó költözött ide, míg 2017 év végén az önkormányzat hasznosítási pályázatot írt ki rá. Három pályázat érkezett be, amelyeket törvénytelenül titkosítva értékeltek, a döntést nem indokolták. Hatályos jogszabály szerint önkormányzati tulajdont nem lehet titkos pályázaton értékesíteni, használatba adni.

Nemcsak jogi, de minden etikai szabályt áthágtak ezzel, ugyanis a győztes egyesület tagjai között van a polgármester, két többségi képviselő, a város honlapjának szerkesztője, egy külsős bizottsági tag – ők úgy kapták meg használatra az épületet, hogy semmit nem lehetett tudni a programjaikról, vállalásaikról. A második helyre sorolt konzorciumnak, amelynek egyesületünk is tagja, a pályázata nyilvános, most is megtekinthető ezen az oldalon: http://www.pomazicseresznye.hu/palyazat-a-szlovak-nemzetis…/.

Ha vállaltak is valamit, semmi nem teljesült, a szlovák ház másfél éve nem működik, a pályázati kiírásban szereplő, a pályázóknak kötelezően elvégzendő feladatokat sem csinálták meg. Ennek ellenére a Kulturális Bizottság tavasszal két pályázatukat is támogatta maximálisan elnyerhető összeggel.
Önkormányzati pénzből új cserepet kap a ház, amelynek működtetését egy magánegyesület nyerte el

Különösen érdekes az „Egy udvarban a TDM-mel”. A Hősök tere 2., Kossuth Lajos u. 48. szám alatti egyesületek, vállalkozók, helyi értékek részletes bemutatása „pomázikum” formában hagyományőrző programokkal.

Se TDM, se „pomazikum”, de jutalomként a semmittevésért Pomáz város pénzén új tetőt kapott a ház. Új tetőt új cseréppel, mert a régit ledobálták, összetörték, állítólag galambpiszokkal fertőzött volt. A padlás igen, de nem a cserép. Ilyen apróságokkal nem foglalkoztak, minden ment a sittbe. Ahogyan az előzőleg felújított orvosi rendelő épületének 90 %-ban hasznosítható tetőcserepei is. Jellemzően egy éven belül sem tud a város előre tervezni, hiszen a műemléki környezetben a régi cserép sokkal jobban illett volna. Így feleslegesen kidobott sok pénzért sikerült egy stílusban nem odaillő tetőt építeni a nem használt házra.

Bejegyzés dátuma:

Kategóriák:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük