Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Propaganda helyett a valóság – 7. rész – „Faültetések Pomázon”

10 millió forintból 100 darab fát ültetett a városvezetés a Fő utcán

Faültetések Pomázon – igen szűkszavúan csak ennyit közöl a városvezetés propagandakiadványa a 2018-as fejlesztéseknél. Hogy pontosan hol és milyen fákról van szó, arról egy kis kép árulkodik. A Fő utcai túlárazott faültetésekről van ugyanis itt szó. Arról, amelyikről a Közösen a Városunkért Egyesület már többször feltette a kérdést, hogy 100 darab fa elültetése miért került 10 millió forintnyi közpénzbe, azaz egy darab fa kb. 100.000 forintba?

A városvezetés döntése – a 10 éve ígérgetett Fő utca program helyett -, hogy 10 millió forintból 100 darab fát ültet a Fő utca környezeti állapotának javítása érdekében. A dokumentumok szerint egy elültetett fa ára átlagosan 31.262 forintba került, mellé jött a fa telepítési költsége, ami 72.000 forintnyi közpénzt vitt el. Illetve 18 darab favédő rács 540.000 forintba került.

Fő utcai fák darabonként kb. 100.000 forintért

Örömteli a városban a fásítás, csak annak kivitelezése indokolatlanul sok pénzbe került. Emellett azt sem vették figyelembe, hogy a Fő utca esetleges későbbi rendbetétele esetén ezek a fák útban lennének.

Mindezek mellett arra is oda kellett volna figyelnie a városvezetésnek, hogy az elültetett fák kínai, japán (tehát idegenhonos) nagyvárosi díszfák. Pomázon – a Pilis kapujában – ez nagyon tájidegennek hat. Ráadásul a Településképi Arculati Kézikönyv is kifejezetten a hazai, őshonos fák ültetését ajánlja a közterületekre.


Bejegyzés dátuma:

Kategóriák:

,

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük