Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Szent István búcsú a plébániakertben, és a ráadás vasárnap a református templomban

Gazdag és színes programot szerveztek idén is a katolikus plébánia kertjében. Köszönet a remek szervezésért Nagy Koppánynak, és Farkas Annamáriának, akik kemény munkája áll a nagyszerű programok mögött.

Mindenhová el sem lehetett jutni, de ott voltam pénteken a Muzsikás együttes koncertjén, akikkel fellépett Petrás Mária csángó énekes is. A kertben kellemes fesztivál hangulat uralkodott, a sörpadok mellett sok ember evett-ivott, és hallgatta a zenét. Jó hogy van a Pomáz Napon kívül is olyan városi ünnep, ahol összejönnek , találkoznak, és jól érzik magukat a város lakói.

Láttam fellépni az Opankét is. opankeA Babra zenekar húzta a talp alá valót, amire táncoltak.    Fellépésük csúcspontja a lakodalmi tánc bemutatása volt. Pomáz és környékének szerb lakodalmi hagyományaiból állították össze ezt a táncot, szép új ruhában elevenítették fel a régi hagyományokat. Érdekes, hogy mind a ruhaviselet, mind a szokások tartalmaztak olyan elemet, amit a sváboktól és magyaroktól vettek át. Hiszen egymás mellett éltek évszázadokig. Kavargott a színpad a sok táncostól, fantasztikus volt. Ezzel a koreográfiával 2000-ben Párizsban egy fesztiválon díjat nyertek, nagy elismerést arattak. Végül lejöttek a színpadról, és a közönség is táncolhatott velük. Aztán a pilisvörösvári sramli zenekar átvette tőlük a staféta botot, és szórakoztatta tovább a közönséget.

WP_20160820_17_11_53_ProSzombaton, 20-án tele volt a katolikus templom, ahol dr Szilárdfy Zoltán művészettörténész, katolikus pap mesélt a templom díszítéséről, régi hitéletéről, és arról, mivel járultak hozzá a pomáziak a templom szépítéséhez.

Az előadás után betértünk a plébániakertbe egy italra. Vidám hangulatban találtam ott sok pomázi családot, főleg kisgyerekeseket. Éppen a Dunazug Együttes volt a színpadon, az aprók pedig táncoltak alatta.

WP_20160820_17_48_11_Pro

Innen indult a körmenet a városházára, az ünnepélyre. Pomázon az ünnep egy dologban biztosan különbözött az ország más helyein szokásostól. Az új kenyér megszentelését négy felekezet pásztora végezte. Katolikus, református, ortodox és görögkeleti. Egyetértésben ültek egymás mellett, hallgatták a műsort. Majd közösen felálltak, és egymás után elmondták az áldást, a saját felekezetük szokása szerint. Még a szentelőt is egymástól kérték el. Nekem ez tetszett a legjobban. Az ünnepély többi része teljesen szokványos volt.

WP_20160820_18_41_36_ProVasárnap este papkerti koncertre készültünk, a református templom kertjében. Az időjárás miatt mégis a templomban hallgattuk meg Szotyori Nagy Gábor orgona, és Nagy Eszter oboaművész előadását. Nagyon kellemes befejezése volt ez az ünnepi hétvégének.    


Bejegyzés dátuma:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük