Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Szerb karácsony és újév

Kistestvérünk, a nyomtatott Pomázi Cseresznye már foglalkozott egy nagyon rövid írásban a szerb karácsonyi szokások ismertetésével, azonban a terjedelmi korlátok miatt ez kiegészítésre, sőt – elírás miatt – javításra szorul.  A szerb nemzetiség nemcsak nyelvében, vallásában, de naptár használatában is különbözik a magyarságtól. Az ortodox egyház nem tért át a Gergely naptárra, hanem továbbra is az ókorban kidolgozott Julianus-naptárt használja. A kettő között 13 nap eltérés van, ami azt jelenti, hogy karácsony szenteste január 6-ra, karácsony első napja pedig január 7-re esik. A szerb ortodox egyház a bizánci rítust követő görögkeleti egyházakhoz tartozik, liturgiájuk, szokásaik ennek megfelelő.

A továbbiakban két, a témával foglalkozó tanulmány1 alapján mutatom be a hagyományos szerb karácsonyt.

Az előkészületek január 6-án érnek véget. A karácsony azzal kezdődik, hogy a férfiak az erdőben  badnjakot (száraz leveles tölgyág) vágnak amit a templomhoz visznek. Az asszonyok elkészítik a 4 részre osztott, dióval, almával, örökzöld ágakkal igen gazdagon díszített közepén gyertyás karácsonyi kalácsot (bopatica), és a zdravlje, azaz egészséget jelentő kenyéret.  A kitakarított házba szalmát visznek, azt szétterítik, de a kéve kötelét tilos kioldani, a szalmát ki kell húzgálni. Az asztalra új terítő kerül, a vacsora igen bőséges, de a novemberben kezdett 6 hetes böjt végén még nem lehet hús, tojás és tejtermék az ételben. A menü diós és mákos metélt, böjtös szárma (töltöttkáposzta), borleves, bab és lencse, alma, aszalt szilva és egyéb mézes édességek. Karácsonyfa nincs, a gyerekeknek szánt ajándékot a szalmába dugják. A házat megszentelik, füstölővel végigjárják, dióval vetnek keresztet, mézes pálinkát isznak.

Karácsony első napján van az ünnepi mise, Pomázon idén püspöki liturgiát tartottak. a gyerekek betlehemes játéka is itt, a templomban történik.

Ezen a napon a szokásos köszöntés „Hristos se rodi!” (Megszületett Krisztus!). Sajnos a karácsonyi számunkban a húsvéti köszöntést (Krisztus feltámadott) írtuk be fordításként, amit ezúton is javítani szeretnénk. A badnjakot a templomkertben rakott máglyán elégetik.

Karácsony másodnapja a családok, barátok egymás látogatásának a napja. A karácsony végét a szalma kihordása jelenti a következő napon.

A szerb szilveszter január 13-án van, hagyományosan a Művelődési Házban tartott táncos, zenés  összejövetellel ünneplik.

 

A szerb újév január 14-én csodálatos hóeséssel kezdődött, kívánjuk, hogy az egész év ilyen szép legyen!

Felhasznált irodalom:

Bindorffer Györgyi-Sólyom Barbara: A pomázi szerbek identitása. MTA Kisebbségkutató TK é. n. 2004 után

Kiss Mária: A szokásformák állandósága és változékonysága a Pest megyei délszlávoknál

 

Fotók: Srpske nedeljne novine

 


Bejegyzés dátuma:

Kategóriák:

,

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük