Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Támadás a Pomázi Cseresznye ellen

Alig néhány héttel azt követően, hogy a pomáziak tájékozódási lehetőségének bővítése érdekében elindítottuk a Pomázi Cseresznyét, máris támadás indult ellene. Vicsi László polgármester felszólított bennünket, a szerkesztőbizottság tagjai közül a két képviselőt, Andrásné Murányi Borbálát és engem, hogy hagyjunk fel a Pomáz név használatával. A jogszabályi hivatkozása – amelyet természetesen már az indulás előtt jogász segítségével áttanulmányoztunk – azonban nem állja meg a helyét. De minden egyéb szószaporítás helyett álljanak itt a dokumentumok: a polgármester levele, Andrásné Murányi Borbála képviselőtársam és az én válaszom. Ráadásként pedig a hivatkozott önkormányzati rendelet.
Hardi Péter


===== Vicsi László polgármester levele =====
„Pomázi Cseresznye”
Szerkesztőbizottság

Tisztelt Szerkesztőbizottság!

Pomáz Város Önkormányzata nevében felszólítom Önöket, hogy Pomáz város nevének használatával a „Pomázi Cseresznye” sajtótermék címfeliratában haladéktalanul hagyjanak fel.
A névhasználatra vonatkozó nyilvántartásból megállapítottam, hogy Pomáz Város Önkormányzatának a Pomáz város névhasználatáról szóló 3/2009.(I.26) rendelete szerint, a fent hivatkozott internetes oldal Pomáz város nevének használatára engedéllyel nem rendelkezik,ezért a város nevét nem használhatja.

Pomáz, 2016 július 26.

Vicsi László
polgármester

Az eredeti dokumentum itt látható

===== Andrásné Murányi Borbála levele =====
Tisztelt Polgármester Úr!

Levelére tájékoztatásul közlöm, hogy a Pomázi Cseresznye nem tekinthető jogi értelemben sajtóterméknek. Jogi tanácsadónkat idézem:
„A honlap nem sajtótermék, mert nem folytat gazdasági tevékenységet, nem törekszik nyereségre.”
Így nem tartozunk a hatálya alá a Pomáz város névhasználatáról szóló 3/2009/(I.26). sz. rendeletnek sem.
Névadónk a híres hosszúszárú cseresznye, indításkor erre, és nem Pomáz városára gondoltunk. Polgármester úr megnyugtatására azonban kijelenthetem, hogy az oldalunkon soha nem folytatunk olyan tevékenységet, amivel a város jó hírnevét kockáztatjuk! Célunk a pomáziak minél sokoldalúbb tájékoztatása az őket érintő dolgokról. Mi az eredmények mellett a megoldandó problémákat is meglátjuk és szóvá tesszük. Olvasóinknak ez által teljesebb képet nyújtunk a Pomáz Város Honlapja és a Pomázi Polgár mellett.
Üdvözlettel,

Andrásné Murányi Borbála

===== Hardi Péter levele =====
Pomáz Város Önkormányzat Polgármestere

Pomáz, Kossuth Lajos u. 23-25.
2013

Vicsi László
Polgármester Úr részére

Tisztelt Polgármester Úr!

Ügyiratszám: 6469/2016/01.

A 2016. július 26. napján kelt és kézbesített „felszólítás névhasználat felhagyására” tárgyú, 6469/2016/01. ügyiratszámú megkeresésével összefüggésben az alábbiakról tájékoztatom.

Az Ön által hivatkozott internetes oldal nevének meghatározását megelőzően tanulmányozásra került Pomáz Város Önkormányzatának a Pomáz Város névhasználatáról szóló 3/2009. (I.26.) rendelete.

A Pomázi Cseresznye elnevezés nem tartozik az 1.§ 1. pontjában felsorolt esetek közé: nem minősül jogi személynek, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetnek vagy egyéni vállalkozásnak sem. A Pomázi Cseresznye nem sajtótermék, figyelemmel a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény 203.§ 60. pontjára. Eszerint ugyanis sajtótermék: a napilap és más időszaki lap egyes számai, valamint az internetes újság vagy hírportál, amelyet gazdasági szolgáltatásként nyújtanak, amelynek tartalmáért valamely természetes vagy jogi személy szerkesztői felelősséget visel, és amelynek elsődleges célja szövegből, illetve képekből álló tartalmaknak a nyilvánossághoz való eljuttatása tájékoztatás, szórakoztatás vagy oktatás céljából, nyomtatott formátumban vagy valamely elektronikus hírközlő hálózaton keresztül. A szerkesztői felelősség a médiatartalom kiválasztása és összeállítása során megvalósuló tényleges ellenőrzésért való felelősséget jelenti, és nem eredményez szükségszerűen jogi felelősséget a sajtótermék tekintetében. Gazdasági szolgáltatás az önálló, üzletszerűen – rendszeresen, nyereség elérése érdekében, gazdasági kockázatvállalás mellett – végzett szolgáltatás.

A fentiek alapján Pomáz város nevének használatához nem kell engedélyt beszerezni, a Pomázi Cseresznye nem esik a Polgármester Úr által hivatkozott rendelet hatálya alá.

Budapest, 2016. augusztus 3.

Tisztelettel:
Hardi Péter Pál
képviselő

Az eredeti dokumentum itt látható

===== A rendelet =====

Pomáz Város Önkormányzatának 14/2012.(V.23.) rendelettel módosított 3/2009.(I.26.) rendelete Pomáz város névhasználatáról


Bejegyzés dátuma:

Hozzászólások

5 hozzászólás a(z) “Támadás a Pomázi Cseresznye ellen” bejegyzéshez

 1. Binder László avatar
  Binder László

  Ezek szerint a polgármester úgy véli, hogy Pomázon már minden probléma megoldódott, már csak A Pomázi Cseresznye van annak útjában, hogy Pomáz Városa és annak önkormányzata elnyerje a „Magyarország legsikeresebb települése” címet. Ha mégis úgy gondolná a polgármester, hogy azért lenne még tennivaló, csak nem tudja, hogy mik azok, akkor viszont sürgősen ajánlom figyelmébe a helyi lakosság véleményének meghallgatását. Jól tudom, van erre is példa, de amin én részt vettem, az inkább emlékeztetett engem a rutinszerű, kipipáljuk, osztán ez is megvót pótcselekvésekre, ami inkább a Kádár-korszakra emlékeztetett.

 2. Lászó Károly avatar
  Lászó Károly

  Polgár mester úr kérjük térjen észhez és föleg foglakozzon a lakoság dolgaival .Hagyja ezt a kádári atavizmusokat.

 3. Szénási Sándor avatar
  Szénási Sándor

  A polgármester első levele jogi nyelven íródott, azt alighanem a Jegyző Asszony írta. Furcsa, hogy Pomáz jegyzője, a törvényesség őre nem tudja a pomázi önkormányzat rendeletet megfelelően értelmezni.Vagy a polgármester elvárásának akart megfelelni? A második levélben viszont a polgármester jól cserben hagyja jegyzőt, azt írja, hogy megfelelő jogászhoz fordul. Jó kis sztori nem? Hát van itten Pomázon színvonal az biztos. Jól elvannak egymás közt, amit tovább erősíit a Jobbikkal a gyakorlatban működtetett nagykoalíció. És a polgármester mégis berezel, és megtámadja ezt kis amatőr honlapot. Nem is èrtem, neki sok pénzért ott van a városi honlap, a Pomázi Polgár, a PomázTv. Mondja meg valaki, hogy mi a baj ezzel a kis Pomázi Cseresznyével?

  1. Lászó Károly avatar
   Lászó Károly

   Graturállok a Szenási úr leveléhez!
   LK

  2. Binder László avatar
   Binder László

   Pomáz jegyzőjét egy alkalommal volt szerencsém hosszasan hallgatni egy több mint 3 órás nyilvános fórumon több témakörben. A részletekkel senkit nem akarok fárasztani, de azóta is várom, hogy indokolja meg nekem valaki azt, hogy ő tényleg alkalmas személy erre a funkcióra. A nyilvános szereplése alapján nem ez volt a benyomásom, de lehet, hogy tévedek. Azóta tartózkodom a nyilvános napokon való részvételtől, aminek döntően egyrészt a jegyző személye, akkori szereplése az oka, másrészt az a nyilvánvaló tény, hogy a helyi demokráciának ezt az évente egyszeri, de legfontosabb fórumát úgy időzítik, hogy azon minél kevesebb helyi lakos tudjon részt venni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük