Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

TeSzedd! Alcsevica tisztítása – „lefegyverző” volt

Sikerült az Alcsevica nagy részét megszabadítanunk a szeméttől.

Lelkes csapat gyűlt össze reggel 8 órakor, hogy nekiálljunk a szemétszedésnek.

A csapat több részre oszlott. Az egyik csapat a Szentendrei út mellett szedte az eldobált szemetet, amit feltehetően az arra autózók, biciklizők és gyalogosok dobáltak el. Nehéz munka volt, mert ezek a „kulturált” emberek amellett, hogy eldobálják a szemetet, igyekeznek valami olyan nehezen elérhető helyre dobni, mint a bokor (lehetőleg csipkebokor) töve vagy ágai közé. Ezúton is köszönjük segítségüket. Ha sokat csuklottak ma, akkor az nem volt véletlen.

A csapat többi része a Szentendrei úttól a Béke út felé vezető szakaszt tisztította. Itt azért meg kell jegyeznem, hogy az évek óta tartó szemétszedés után úgy érzékeltem, hogy idén jóval kevesebb új szemét került lerakásra. Vagyis ezt gondoltam a szemétszedés tervezésekor. De az utolsó napokban sikerült egy jó érzésű honfitársunknak meglepni minket egy hatalmas ajándékcsomaggal. Egy egész busznyi buszülést sikerült odavarázsolnia. Nem tudom mit gondolhatott. 

 

Hogy ne legyen unalmas a tevékenységünk, valaki elrejtett még számunkra egy pisztolyt is. Ezt, mint kötelességtudó állampolgárok jelentettük is a rendőrségnek, akik ki is jöttek a helyszínre. Először egy járőr, majd a helyszínelők. Ez egy kis extra programot jelentett 2 társunknak, akik órákat tölthettek a rendőrök társaságában.

 

A munkánk végeztével megpróbáltunk egy csapatképet készíteni, ami nem lett teljes, mert volt aki még a végeken dolgozott (Péter és András).

A csapatkép után Lujóval és Andrással a teli zsákokat a gyűjtőpontra szállítottuk egy utánfutó segítségével. (Ebben az időszakban jöttek a rendőrök.)

A végén egy tekintélyes méretű (65 zsáknyi) halmot sikerült összehordani.

 

 

Köszönet szeretnék mondani mindenkinek, aki segített a szedésben. Valamint köszönet azoknak az autósoknak és futónak, akik biztattak és köszönetet mondtak a munkánkért!

A végén találkoztunk még az „őslakosokkal” is. Ők ugyan nem köszönték meg a munkánkat, hanem elszaladtak, amikor közelebb értünk, de ezt nem is vártuk el tőlük. Anélkül is szívesen dolgoztunk értük.

Ez valóban nehezen látható, ezért kivágtam a lényeges részt.


Bejegyzés dátuma:

Kategóriák:

Hozzászólások

3 hozzászólás a(z) “TeSzedd! Alcsevica tisztítása – „lefegyverző” volt” bejegyzéshez

 1. Elek Ilona avatar
  Elek Ilona

  De jó kis beszámoló! Jók a képek is, hogy az eredményről már ne is beszéljek! 65 zsák hulladék se semmi, nem kis munka volt összeszedni! Köszönet érte a lelkes csapatnak! Külön köszönet még azoknak, akik e fárasztó délelőtt után még feljöttek a Klisováczra is, és ott is belevetették magukat a munkába!

 2. Tomjanovich Géza avatar

  Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam odamenni mert lesántultam, de szeretném elmondani, hogy nagyobb hírverést kellene tartani
  – a legális kommunális és szelektív hulladéklerakók helyéről, nyitvatartási idejükről. Ezeket az infókat ki is kelllene táblázni a most szemetes helyszíneken (elég olcsók a kemény műanyag táblák) és főleg a weboldalakat kellene rendszeresen reklámozni akár emailben azoknak akik vállalják a címük felvételét a környezetért felelősséget érzők számára, vagy szórólapon (biztosan lenne aki vállalná a szórólapok kihordását)!
  – a kihívható szemétszállítók nevéről, elérhetőségéről, a kihívás feltételeiről,
  – az illegális hulladéklerakásokról felfedezése után a bejelentés illetékes helyéről, telefonszámáról és emailcíméről!
  – nem tudom van-e önkormányzati szervezet az évközi illegális szemétlerakók felszámolására, de ha nincs akkor ezt követelni kellene, sőt ezt választási témává kellene tenni! Most ősszel lesz önkormányzati választás!
  – lehetne elismerő táblát, webes hirdetést, díjat alapítani (ami elsősorban a felszámolás költségeit fedezné, tenné ingyenessé) az illegális szemetelés ellen fellépőknek weben, lakóközösségeknek táblával. A díjakra lehetne gyűjtést szervezni a környék cégei, de akár magánszemélyek számára is!

  (Szívesen veszek részt a szervezési munkában.)

 3. Elek Ilona avatar
  Elek Ilona

  Minden segítség ötlet jól jön e témában! Úgy érzem, a hatóság egyszerűen tehetetlen, még ha van információ akkor is! A Klisovácz utcában ami ott volt, az egy tisztességes szeméttelepnek is becsületére válna. Itt majdnem 100% hogy kik az elkövetők, szemtanú is van , aki meg is írta az önkormányzatnak, fotókkal, de a hatóság tehetetlen, nem tud, ( nem akar?) lépni ez ügyben.
  Most már követeljük az önkormányzat határozott fellépését!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük