Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

További gondolatok nagyböjt idején

Guszter János érdekes gondolatokat vetett fel nagyböjti cikkében, amit én is tovább gondoltam.

Mi is a megkísértés a mai ember számára? Teszi fel a kérdést. Áruházak árukavalkádja, bősége, fények, villogás. A gyarló embert fölösleges költekezésre csábítja, és amire nincs szüksége, az hamarosan a szemétre kerül.

Én nem vagyok ilyen szigorú. Ahány ember, annyi igény, ízlés. Szerintem a kereskedők is csupán a különböző igényeknek próbálnak eleget tenni. És a szeretetből megvásárolt Barbie baba mégiscsak a szeretetet jelzi.

Mi akkor a megkísértés? Én sokkal lényegesebb és fontosabb dolgokra gondolok. Krisztus megkísértésének nagyon erős üzenete van a mai ember számára. A XX. században tömegek rajongtak ördögi figurákért, és tekintettek rájuk megváltóként. Hitlerre és Sztálinra gondolok. Ez a két ördögi rendszer egy valamiben volt közös, az antiliberalizmusban. Ezek az emberek szabadságára, sőt életére törtek.

Nekem mindig elszorul a szívem, amikor hallom, hogy a liberálist negatív jelzőként használják. Sokan már nem is ismerik a szó eredeti jelentését. Én úgy gondolom, az emberek megérdemlik a szabadságot, a szabadon döntés jogát. Ezt ne vessük el, még akkor sem, ha vannak olyanok, akik rosszul választanak, pl. fölösleges dolgokat vásárolnak.

Megkönnyebbülve olvastam Ország István válaszát, amiben megvédi a liberális értékeket. Én is úgy gondolom, elődeink hosszú idő alatt, nehezen vívták ki maguknak a szabadságjogokat. Nekünk ezt meg kell becsülni, és nem szabad hagyni elveszni!

(c) National Galleries of Scotland; Supplied by The Public Catalogue Foundation

Krisztus megkísértésének története számunkra azzal a tanulsággal szolgál, hogy földi vezetőt soha ne istenítsünk! És óvakodjunk a hamis prófétáktól!    


Bejegyzés dátuma:

Kategóriák:

,

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük