Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Vélemények Pomáz kulturális életéről

A Szeretlek Pomáz kérdőíves felmérés eredményei közül engem a kulturális életre vonatkozó vélemények érdekeltek leginkább.

Egy nyugdíjas válaszadó azt írja, neki elég ennyi kulturális program, ami van.  Más valaki a magas színvonalú zeneiskolával elégedett, joggal. Mégis, csupán minden nyolcadik válaszadó mondott igent a feltett kérdésre. A legtöbben, a válaszadók közel fele csak részben tartja megfelelőnek az önkormányzati szerepvállalást, és a nemmel válaszolók száma is több mint kétszerese az igent mondóknak.

Milyen következtetést lehet levonni ezekből a válaszokból?

Egyrészt azt, hogy Pomáz kulturális életével a többség elégedetlen. Erre utalnak az alábbi megjegyzések:

„Szegényes kulturális élet.” „Nincs igazi szellemisége a városnak.” „Mozi, korszerű szórakoztatás hiányzik. Nincs játszóház, hiányzik a könyvesbolt.” „A szórakozási lehetőségek elég szűkösek.” „A művelődési ház elvileg működget, de valahogy mégis olyan üres!” „Szerény a kulturális kínálat, gyenge a művelődési ház programja.”

Van, aki új, nagyobb befogadó képességű művelődési házat, egy korszerű rendezvényközpontot szeretne.

Árulkodó, hogy a szépen felújított kastélyunk senkinek eszébe sem jutott, mint Pomáz kulturális életének tere. Annyira ismeretlen, hogy nem is számolnak vele, mint lehetőséggel. Pedig erre kaptuk meg hosszú időre az államtól.

És mi mindent lehetne ott megvalósítani?  A tágas, kulturált épületben , a szépen gondozott, csodás kilátással bíró parkban folyamatosan lehetne különféle rendezvényeket tartani. Jelenleg nyáron van ott néhány koncert. Ehhez kellene egy jól megálmodott, hosszú távra szóló kulturális koncepció.

El tudnék képzelni ott izgalmas, alternatív színházi életet, fesztiválokat. Itt van Pomáz különleges szerb kulturális hagyománya, az ebből kinőtt, világhírnévre szert tett zenészei, híres táncosai, zenekarai. Vujicsics, Söndörgő, Messalia, Opanke, Rozmaring. Ezek a művészek, és kiterjedt művészeti kapcsolatrendszerük véleményem szerint elegendő tőke egy színvonalas, akár egy hétig tartó fesztivál, jó hangulatú buli megszervezésére, egy hagyomány megteremtésére.

A pomáziak  – velem együtt –  nagyon szeretnék, ha lenne itt ilyen mozgalmas kulturális élet. Ehhez kellene az önkormányzat nagyobb szerepvállalása. Akarat kellene, ambíció és vállalkozó szellemű városatyák (városanyák), ahogy Vértes Péter fogalmazta egy másik kérdés elemzése kapcsán.

Több odafigyelés, és több támogatás szükséges erre a területre. Megéri.


Bejegyzés dátuma:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük