Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Katona Sándor emléktábla

Katona Sándor Budapesten született 1915-ben. Négy gimnáziumi osztály elvégzése után nyomdásztanulónak állt, 1936-ban szabadult fel. 1938 és 1941 között letöltötte tényleges katonai szolgálatát. 1941-ben újra behívták, és a keleti frontra vezényelték. 1945-ben szovjet hadifogságba esett, ahonnan csak 1947 nyarán tért haza. 1949-ben háborús bűncselekmények vádjával két év börtönre ítélték. Szabadulása után előbb a hajógyárban, majd az újpesti nyomdában helyezkedett el. Nős volt, két gyermek édesapja.
Miután a nyomdában 1956. október 24-től szünetelt a munka, a forradalom első napjait otthon, Pomázon töltötte. A forradalom kitörésének híre gyorsan eljutott a községbe, itt azonban az események békés mederben folytak. Farkas Zoltán postamester október 24-én a Himnusz és a Szózat sorait tartalmazó plakátot tett ki a postahivatal ablakába, másnap pedig néma tüntetést szerveztek a Kossuth téri sortűz áldozataira emlékezve. Október 26-án megalakult a nemzeti bizottság, 28-án pedig a Bóna Zsigmond vezette Nemzetőrség, amelyhez Katona is csatlakozott, és amelynek kulcsszerepe volt abban, hogy a községben semmilyen erőszakos cselekmény nem történt. A nemzetőrök a Tanácsházán rendezkedtek be, fegyvereiket, amelyek zömét a szentendrei laktanyából szerezték, szintén itt őrizték. Közbiztonsági feladatokat láttak el, és igyekeztek elejét venni az önbíráskodásnak. Begyűjtötték az illetéktelen személyeknél talált fegyvereket, amelyet november 19-én át is adtak a településen megjelent III. kerületi karhatalmi parancsnokság embereinek. Azokat a fegyvereket és lőszereket, amelyeket a Nemzetőrség a Tanácsházán őrzött, nem adták át. Héder Géza parancsnokhelyettes utóbb ezt azzal indokolta, hogy „a rendszer terroralakulatai ne tudjanak több ártatlan emberi életét kioltani”. A művelődési ház színpada alá rejtették őket, december 11-én, a statárium kihirdetése után azonban biztonságosabb helyet kerestek. Végül a Majdánpola hegyen ásták el a 3 db géppuskát, 6 db golyószórót, 104 db kézigránátot, 1 db géppisztolyt, 10 láda puskatöltényt és 18 db golyószórótárt. Az akcióban Katona Sándor is részt vett. A pomázi Nemzetőrség december közepéig továbbra is ellátta a járőrszolgálatot a településen.
*****
Bóna letartóztatása: 1957. január 2-án a karhatalom emberei a Bóna család otthonában házkutatást tartottak. Az iskola szertárában lefoglalták az odaajándékozott katonai sátrat és egy pisztolyt, amit az ÁVH-sok rejtettek oda. Bónát letartóztatták és a kistarcsai internáló táborba vitték. Január közepén Katonát, Rudast és Szuttert, majd Héder Gézát is bevitték. A fegyverek elrejtéséről faggatták őket. Február 8-án megtalálták az elásott fegyvereket és a lőszert. Az ügyet statáriális eljárásként tárgyalta a katonai bíróság , bár a védőügyvédek 11 pontba foglalva bizonyították, hogy nincsenek meg a statáriális eljárás jogi feltételei. Meg sem hallgatták őket, sem a védő tanúk vallomását. Február 12-én délben ítéletet hirdettek: Bónát mint elsőrendű vádlottat, Katona Sándort mint negyedrendű vádlottat kötél általi halálra ítélték, s az ítéletet még ezen a napon végrehajtották. Társaikat szintén halálra ítélték, de később kegyelmet kaptak. A fegyverek elrejtésében közreműködő gépkocsivezetőt felmentették. Bóna Antalt az igazgatói feladatok alól hamarosan felmentették, s feleségével együtt áthelyezték egy pesti gyógypedagógiai intézetbe.
Bóna hamvai a 301-es parcellából végül a jászberényi temetőbe kerültek, ahol szüleivel közös sírban alussza örök álmát. Pomázon pedig az a mendemonda járta, hogy Bónát oroszországi kényszermunkára vitték, s többen hittek is benne. Az eseményeket Pomáz lakossága többségének részvéte kísérte.

A megvalósításhoz hozzájárult: Bolyki István, Seres János, Könczöl Eszter és Reményi Erzsébet

További emlékpontok:

1. EMLÉKPONT – POSTAHIVATAL RÉGI ÉPÜLETE – Plébánia u. 1.
2. EMLÉKPONT – REFORMÁTUS PARÓKIA – Hősök tere 1.
3. EMLÉKPONT – TANÁCSHÁZA (ma Városháza) – Kossuth Lajos utca 23-25.
4. EMLÉKPONT – PIACTÉR – Szabadság tér 2.
5. EMLÉKPONT – KATONAI BÁZIS A MAJDÁNPOLÁN – Eligazító táblák szerint.
6. EMLÉKPONT – ELLENŐRZÉSI PONTOK  – Beniczky utca 76.
7. EMLÉKPONT – VRÓCI ÚTI TEMETŐ – Temető bejárat
8. EMLÉKPONT – IGAZGATÓI LAKÁS – Iskola utca 2.
10. EMLÉKPONT – ’56-OS VÁROSI EMLÉKMŰ


Bejegyzés dátuma:

Kategóriák:

,

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük